ponedjeljak, 7. veljače 2011.

NEKOLIKO BITNIH ČIMBENIKA ZA UNAPREĐENJE PIKADO IGRE




STAV

 Dobar stav je preduvjet za dobro bacanje. Dešnjaci obično istupe naprijed desnom nogom, lijevaci lijevom. Većina top-igrača postavlja stopalo paralelno sa crtom bacanja ili oko 45 stupnjeva na njega. Druga noga je postavljena tako da daje apsolutnu stabilnost dok se tijelo blago nagiba prema naprijed (radi približavanja pikadu). Obje noge moraju biti na tlu cijelo vrijieme. Bilo koji oblik skakanja donosi element neizvjesnosti u izbačaju i treba ga  apsolutno izbjegavati. Nisi li zadovoljan s trenutnim stavom, bitno je najprije poraditi na njegovoj promjeni. Neka sliči onome kao kod profesionalaca, kopiraj ih.  

DRŽANJE STRELICE

 Za razliku od stava, držanje strelice se ne može kopirati. Ono nastaje prirodno, isto kao što držanje olovke nastaje nakon prvog uzimanja u ruku, tako je i sa strelicama za pikado. Držanje se automatski prilagođava duljini tijela strelice. S duljim strelicama obično je potrebno više prstiju kako bi se osiguralo stabilno, ravno bacanje. Bez obzira na broj prstiju koji hvataju strelicu, pikado je u konačnici igra dva prsta. Kad bacanja su kažiprst i palac odlučujući. Držanje ne smije biti tako čvrsto da strelica ostavlja otisak na prstima nakon izbačaja, ali niti tako labavo da je bacanje nestabilno, što će imati za posljedicu lelujanje strelice u letu, kao i strelice zabijene u ploču pod različitim kutevima.

DOMINANTNO OKO

 Usmjeri kažiprst u smijeru Bulla dok su oba oka otvorena. Zatim zatvori desno oko i provjeri  pokazuje li kažiprst još uvijek Bull bez premještanja prsta? Ako je tako, onda je lijevo oko dominantno. Nakon toga zatvori lijevo oko. Da li kažiprst stoji u smjeru centra?, ako je tako onda dominira desno oko, pa treba ciljati na desno oko. Ako nema jasnog rezultata ciljaj na oba oka. Postoje neki vrhunski igrači koji ciljaju oslanjajući se isključivo na njihov ritam, ako je to slučaj kod tebe, ostani kod njega.




IZBAČAJ
Svako bacanje se može podijeliti na sljedeće dijelove:
- Ciljanje
- Povratni pokret
- Ubrzanje
- Izbačaj
- Završetak pokreta nakon izbačaja



Svih pet komponenti su apsolutno bitne za točan pogodak strelice u željeni cilj. Redovitim vježbanjem, bacanje može postati automatizirano, odnosno uvijek isto.


Depresija ili nervoza dokazano će smetati kod ciljanja željene točke. Stoga  treba podesiti vrhunac koncentracije upravo na trenutak ciljanja, tako da se percipiranje okoline umanji što je više moguće (tako da prestanete registrirati glazbu, protivnike, gledatelje, rezultat).


Za prvobitnu analizu svojeg bacanja drži ruku kojom bacaš u smjeru triple 20, podlakticu pomiči naprijed-nazad nekoliko puta, kod toga je važno nadlakticu  držati što mirnije i bez pokretanja. Ako tražite primjere, pogledajte usporene izbačaje profesionalaca na prijenosima sa takmičenja na TV-u, vidjet ćete da je to slučaj sa svim igračima, oni ne pomiču nadlaktice niti ramena.


Povratni pokret je različit, neki bacaju od brade, neki postavljaju ruka ispred oka, neki uz uho. Bez obzira koji pokret osobno osjećate prirodnim kretanjem za svoj slučaj, ali ono mora biti uvijek isto. Svakako treba osigurati da prilikom pokreta ne dotičete dijelove tijela. Također je važno u toku cijelokupnog pokreta bacanja, strelicu držati u vidnom polju, tek tada je moguća dobra koordinacija oko - ruka.


Trenutak izbačaja izravno ovisi o ubrzanju. Pokušaj izbaciti strelicu na raznim točkama u toku  pokreta, te za ispuštanje pronađi optimalnu točku za svoj stil. Možeš li kontrolirati točku ispuštanja strelice, kontroliraš i igru. Nastavak pokreta nakon izbačaja je također važan, ruka  treba biti potpuno ispružena nakon završetka bacanja, što je jedini način kako bi bili sigurni da se svako bacanje izvodi istovjetno.

Nema komentara: